středa 27. října 2010

Juleman.

 Když se procházím v lese,  vidím spadané listí a ucítím vůni ostružin, pokaždé si vzpomenu na Dánsko. A s mým životem tam vás teď blíže seznámím. Článek, jsem nazvala Juleman, což znamená dánsky jéžíšek. Juleman jsem ho nazvala kvůlu tomu, že je to jediné slovo, které si z Dásnka pamatuji. Když mi byly dva roky, tak táta dostal nabídku, že by mohl hrát za tamější hokejový team, což samozřejmě přijal. V Dánsku jsme měli moc hezký dům, který byl asi jen 20 minut chůze od moře, což bylo úžasné. V zimě sice zamrzalo, ale v létě se v něm dalo úžasně koupat. Naši dánští sousedé měli k mému štěstí malou holčičku Lisu, která byla asi jen o rok starší, takže jsem si tam i v poměrně krátkém čase našla kamarádku, se kterou jsme se hodně vyblbly. A abych nezapoměla v Dánsku jsem se také poprvé zamilovala. Bylo to do Lisiného bartra Sörena, byl blond hoch s nádhernýma očima a super hračkama. Byl bohužel o 4 roky straší než já, ach jo, kdyby tam nebyl takový věkový rozdíl určitě by nám to spolu vyšlo...

Když si zpětně prohlížím fotky a vybírám, které sem dám, tak nostalgicky vzpomínám na jejich Vánoce. Milovala jsem je jako dítě a budu je milovat asi až do konce života. Když se v Dánksu slaví Vánoce, tak to není jen o tom, že se dá do jedné místnosti stromek na dveře se pověsí věnec a cukroví se buď koupí, nebo ho upeče babička. NE! V Dánsku jsou prostě Vánoce se vším všudy. Především každé Vánoce tam doprovází spousta sněhu. Dánové si také velmi potrpí na výzdobu. Na veřejných prostorách svítí na každém sloupu sněhová vločka a stromy tam zkrášlují světýlka u kterých je výsledný efekt takový, že by si i Vánočně vyzdobená pařížská ulice měla vlézt do kouta a stydět se. Krásně vyzdobená jsou i obchodní centra, která se ve Vánočním čase mění na obří Julemanovské dílny se spoustou malých pomocníků a samozřejmě je tam i sám Juleman, kterému si můžete sednout na klín a sdělit mu, co si přejete, aby vám přinesl. A když se projdete jakoukoli ulicí ucítíte lahodnou směs cukroví a vánoční pohody. Ach jo, hned bych se vrátila...

V Dánsku se objevila také moje první fobie a sice fobie z indiánů. Když jsem byla v Legolandu, úžesně jsem si to tam užívala, na každém kroku lego, stevby z něho, prolézačky na kterých jsem se dostatečně vařádila, řeka s legovou lodičkou a následným vodopádem. Myslela jsem, že to byl jeden z nejkrásnějších dnů v mém životě. Ale nebyl. Při odchodu z Legolandu jste museli projít kolem jednoho hromotluka v indiánském kostýmu. Sice nevím, proč by o to měl někdo stát, ale mohli jste se s ním vyfotit. A tak si tak z Legolandu vycházím, snažím se ho ignorovat, když v tom mě ten hromotluk vzal, zvedl do vzduchu a i přes mé usilovné kopání nožiček do jeho hrudi a vřískání na širé okolí si mě posadil za svůj tlustý krk!!! Rodiče místo aby se mně snažili z jeho zajetí vysvobodit, se jen smáli... Nevídáno!!! Ovšem to byl jediný traumatický zážitek z této krásné země, kterou budu vždy milovat... A nyní pár fotek:

7 komentářů:

  1. Moc hezky clanek :) ach, Dansko, jiz dlouho planuji se tam alespon podivat, snad toto jaro konecne :)

    OdpovědětVymazat
  2. Bííííííí, to je úžasný :) Ale já chtěla vidět Daddyho s vlasama :D Proč jsi sem nedala tu fotku, jak tam máš noční košilku a malý conversky a dva culíčky, je děsně cute :D Těším se na Japonsko.

    Kys Kys A.

    OdpovědětVymazat
  3. Krásně jsi to napsala, sice jsem v Dánsku nikdy nebyla, ale myslím, že ho mám celkem ráda :-)) To že jsou ulici tak krásně vyzdobené musí být úžasné ♥ A taky jsem moc ráda, a myslím, že nemluvím jen za sebe, že se o tobě můžu dozvědět víc ;-)
    L.

    OdpovědětVymazat
  4. Moc hezký článek! Nikdy jsem v Dánsku (bohužel) nebyla, ale pěkně jsi nám ho přiblížila. Musím se tam jet podívat!

    OdpovědětVymazat
  5. Nádherné fotky! Jsi roztomiloučká =)
    Jsem moc ráda, že jsi se dala na blogování, máš krásný styl =)

    OdpovědětVymazat
  6. skvělé fotky:)) do Dánska bych se nekdy určitě ráda podívala,musí to tam být užasné:))

    OdpovědětVymazat
  7. Super článek, s těmi Vánocemi to sedí, Julemeny tu teť potkáš na každém kroku a všechno je krásně nazdobené a to ještě ani nezačal advent :-) Je to tak kouzelný!

    OdpovědětVymazat