pondělí 13. února 2012

st. Valentine's day


Den svatého Valentýna rozděluje svět do několika skupin, první část jsou single dívky, které ho k smrti nenávidí, hází smutné pohledy na vše, co má tvar srdce a vůbec by ho nejraději celý zaspaly. Drhá část jsou muži a lá Barney Stinson, kteří si v den svatého Valentýna vyhlédnou dívku ze skupiny číslo jedna, a protože se v převážné většině případů jedná o velice pohledné hajzlíky, využijí svůj šarm k okouzlení a poté dotyčnou dostanou přesně tam kam chtějí a sice do jejich ložnice. Třetí skupinou jsou páry, které také lze na části. První část, ovšem nutno dodat, že jich moc nebývá, skýtá šťastlivce, kteří si tento den maximálně užijí, od ranní snídaně v posteli, přes romantické psaníčka, večeři až po koupel při svíčkách mezi lístky růži. Druhá část skupiny číslo tři obsahuje vždy jednoho člena, který se na Valentýna těší a druhého, který z něj má fóbii a nějak se z toho všeho vyvlíkne, například tím, že se jednoduše hodí marod(pravděpodobně se mu hlavou honí stejná teorie, kterou já praktikuji u vaření, ukážu, že to jde a oni to po mě budou chtít pořád:-D). 

Nyní něco málo k jeho historii, kde se vlastně vzal, kdo to byl a proč vůbec oslavujeme něco jako den svatého Valentýna, je několik verzí, ovšem mezi nejznámější patří tato:

Valentýn byl knězem v době císaře Klaudia II. Klaudius byl velmi krutý císař a chtěl být nejmocnějším panovníkem, proto si  budoval velmi silnou armádu. Vojákem se mohl stát každý svobodný muž. Moc svobodných mužů se ale do jeho armády nehlásilo. Klaudius si to vysvětloval po svém. Myslel si, že dávají přednost lásce, a proto do armády nechtějí nastoupit. Dal tedy zakázat všechny sňatky. Valentýn byl v té době knězem v kostele a jeho velká víra, mimo to, že věřil v Boha byla, že věřil v lásku. Rozhodl se nedodržovat nesmyslný Klaudiův zákon a dál oddával mladé zamilované páry. Jenže jednu noc císařovi vojáci vtrhli do kostela a Valentýna zajali.
Klaudius uvrhl Valentýna do vězení. A potom se stalo něco velmi zvláštního. U jeho oken a dveří se začaly shromažďovat dopisy a drobné dárečky od těch, kterým pomohl nebo se chystal pomoci tím, že je oddá. Zamilovaní mu tím dávali najevo, že věří stejně jako on v lásku. Dcera jeho žalářníka se také rozhodla, že jej navštíví a vymohla si dovolení na otci. Valentýn se do ní zamiloval. V den jeho popravy, tedy 14.února 269 př.n.l., ji zanechal dopis, ve kterém se jí vyznává ze své lásky.

Nevím jak vy, ale i když jsem sice na Valentýna single nebyla, pokaždé jsem ho trávila nějak atypicky a letos tomu nebude jinak... 









Tohle pobavilo:-D


xx B

6 komentářů:

  1. Krasny post na Valentina....
    Som Lucy a budem rada ak navstivis moj blog, follow meeee.

    www.fashionvisionsss.blogspot.com

    Lucy

    OdpovědětVymazat
  2. To je mi líto, že ho nebudeš slavit s přítelem:( na dnešek jsem zvědavá, protože mám nového přítele se kterých chodím teprve měsíc, takže nevím, co čekat. Každopádně, skvělý článek ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. A pak jsou jeste pary, kde valentyna bojkotuji oba dva. :) My s pritelem to vubec neprozivame a mame rajeji 1. maj s klasickou pusou pod rozkvetlou tresni :)

    OdpovědětVymazat
  4. chtěla jsem napsat komentář o párech, kteří tento "svátek" ignorují a líbají se pod rozkvetlou třešní, ale Astraia mě předběhla :)

    OdpovědětVymazat
  5. Já jsem Valentýna slavila, ale první máj je první máj. :)

    OdpovědětVymazat
  6. hahahaa jakaaa karta k valentinoviii :D

    OdpovědětVymazat