pátek 16. prosince 2011

Graffiti and Danube



Když jsem se po roce opět prošla v centru Vídně, byla jsem šťastná a slíbila si, že odteď tam budu každý den. Rychle mě to přešlo. Všechny památky, na které jsem měla zálusk jsem si po pár dnech prohlídla, prošla všechny obchody a všudypřítomné davy turistů mne začaly přivádět k šílenství. Začala jsem se tedy poohlížet po nějaké jiné trase, kde bych se mohla každý den několik hodin nerušeně procházet. S tím mi poradil můj spolubydlící, prozradil mi ať zkusím břeh Dunaje, že tam chodí každý den běhat. Poslechla jsem a hned druhý den se tam vydala.

Ideální procházková trasa. Jak jsem zjistila, zdi okolo Dunajského břehu jsou tzv. "legalem" a streetartový umělci z celé Vídně se sem chodí projevovat. Některé výtvory jsou jen čmáranice, ale některé jsou vážně povedené a o ty jsem se rozhodla se s vámi níže podělit. 

Street art a konkrétněji graffiti mám ráda, jistě není zrovna příjemné, když vám někdo posprejuje plot, ale v případě "legalu" nepřijde nikdo k úhoně a my tak můžeme obdivovat díla s nadsázkou řečeno novodobých Da Vinciů a Renoirů, kteří štětce a barvy vyměnili za spreje a plátna za omítky.












Pomocí graffiti také můžete vyjádřit to, co byste třeba jinak neudělali. Jako by to bylo včera, co se mi také dvořil jeden takový "novodobý umělec", a proto se můžu chlubit svým vlastním graffiti. Také jsem se rozhodla, že až se přiblíží datum mého odjezdu, zakoupím si sprej a na břehu Dunaje se zvěčním malým kostrbatým Béčkem:-D.

 A jaký je váš názor na graffiti? Pro, nebo proti?





xx B

2 komentáře:

  1. Jsou to vážně umělci, líbí se mi dobře propracované graffiti

    OdpovědětVymazat
  2. Když graffiti má něco do sebe, tak tomu fandím!

    OdpovědětVymazat